Actie Extinction Rebellion tegen Groninger Museum bij pissende ijsbeer

nieuws
Foto: 112 Groningen

De pissende ijsbeer bij het Groninger Museum was vrijdagochtend doelwit van een actie van Extinction Rebellion. De Groningse afdeling van de groep milieuactivisten hing posters op en spoot graffiti op een doek op een aantal steigers rond het museum.

De activisten begonnen vrijdagochtend vroeg (rond 06.00 uur) met hun actie. Spandoeken met leuzen als ‘Red de ijsbeer’ en ‘Halen we de volgende 150 jaar nog’ verrezen rond de ijsbeer.

De actie bij de ijsbeer is, zoals eerdere acties, gericht tegen het vermeende financieringsbeleid van het museum. Door zich te laten sponsoren door de Gasunie, een bedrijf in de fossiele industrie. Daarmee zou het museum de voortzetting van de uitstoot van broeikasgassen en daarmee klimaatverandering niet tegen willen houden.

“We gunnen het Groninger Museum een volgende 150 jaar!”, vertelt woordvoerder Marlies van den Broek van Extinction Rebellion. “Maar daar moeten ze dan wel zelf wat voor doen. Het is echt cynisch om een Kinderbiënnale te houden en een sponsor te hebben die meehelpt aan het vernietigen van hun toekomst.”