Selectieprocedure bij populaire masters bewegingswetenschappen

nieuws
Foto: Pexels via Pixabay

Wie volgend jaar de master Human Movement Sciences of Sport Sciences wil volgen aan de RUG, moet eerst een selectieprocedure doorlopen. Dat schrijft de Ukrant. Dat is besloten vanwege geldzaken en het hoge aantal studenten op dit moment. 

Dit jaar werden er nog in totaal 90 studenten toegelaten, verdeeld over de twee masters bewegingswetenschappen. Volgens jaar zullen dat er maar 65 zijn; 40 studenten tot de opleiding Human Movement Sciences en 25 tot Sport Sciences. Zij worden geselecteerd op basis van cv, een motivatiebrief en een opdracht.

Minder kosten

Volgens de Ukrant heeft de keuze voor een selectieprocedure ook te maken met budgettaire redenen. Het tweede jaar van de tweejarige masters worden niet gefinancierd door de overheid; de kosten zijn voor de afdeling zelf. Met minder studenten, hoeft de universiteit ook minder geld uit te geven aan personeelskosten.

Keuzevakken elders

Studentenraadslid Lisa van Dolder van de medische faculteit laat aan de Ukrant weten dat ze hoop dat de selectieprocedure ook een ander probleem oplost: door schaarste binnen de opleiding is er maar een klein aanbod van keuzevakken, waardoor studenten daarvoor buiten de opleiding moet zoeken. “Het wordt bijna een verplichting in plaats van een keuze om die vakken elders te volgen”, licht ze toe.

Programmaleider Helco van Keeken vertelt aan Ukrant dat dat wel meevalt: “Als je ervan uitgaat dat iedereen ook per se alle keuzevakken binnen de masters wil volgen, dan is het wat krap. Maar studenten volgen ook vakken bij andere faculteiten en doen weleens een academische opdracht op onze afdeling.” Van Keeken: “Maar teruggaan van 90 naar 65 studenten maakt het allemaal wat minder krap.”