Sloop oude TenneT masten binnenkort hervat

nieuws
foto Andor Heij

De sloop van de oude TenneT masten in Groningen komt weer op gang. Er was sprake van flinke vertraging vanwege het uitzonderlijk natte weer van de afgelopen periode.

De aannemers Bam Infra en Omexom waren in november begonnen met de sloop van de elektriciteitsmasten van de hoogspanningsverbinding tussen Vierverlaten en de Eems. Er zijn nu acht masten gesloopt en afgevoerd, maar dat hadden er meer moeten zijn. Vanwege het uitzonderlijk natte weer waren de percelen zo nat geworden, dat de benodigde rijplaten en zware machines schade aan de bodem zouden toebrengen.

In nauw overleg met boeren, andere grondeigenaren en Groninger Landschap is de planning van de sloop aangepast. Er is ook rekening gehouden met het broedseizoen: tot 15 juli mag er geen verstoring van broedgebieden plaatsvinden. Daarom kunnen de aannemers niet op alle locaties beginnen met slopen.

Zonder nieuwe tegenslagen zijn alle 129 oude masten en 1100 kilometer geleiders aan het eind van deze zomer verwijderd. Alles wordt omgesmolten en krijgt een nieuwe bestemming. Dankzij de nieuwe verbinding op hetzelfde traject tussen Vierverlaten en de Eemshaven kan TenneT veel meer elektriciteit transporteren.