Raadsfracties willen zekerheid voor kunstenaars rond ateliers in Stad

nieuws
Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

De gemeente moet kunstenaars met ateliers in Groningen meer zekerheid bieden rond de betaalbaarheid van hun ateliers in Groningen.

Daarvoor pleiten de SP, PvdA, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de Partij voor het Noorden. De oproep volgt, nadat kunstenaarsorganisaties de gemeente eerder deze maand opriepen serieus werk te maken van het beschermen en stimuleren van ateliers. Er zijn (volgens de Kunstenbond, de BBK en de BOK) ongeveer 150 kunstenaars in Groningen die op dit moment geen werkplek hebben.

Ook zijn kunstenaars die wel een atelierruimte hebben (deze staan voornamelijk in de binnenstad) bang dat ze, wanneer door hoge renovatie en -onderhoudskosten de huur stijgt, de huur niet meer kunnen betalen. “Gezien de al bestaande schaarste qua betaalbare atelierruimte, zou dat volgens de fracties een groot verlies zijn”, schrijven de vijf raadsfracties.

Het college stelde eind 2022 al dat er gesprekken zouden volgen met de eigenaren van de atelieruimtes en verzekerde de kunstenaars dat ze hun plek kunnen behouden. Maar deze angst lijkt niet weg, aldus de vijf partijen: “Is deze angst terecht? Zo nee, wat gaat het college doen om deze kunstenaars zekerheid te bieden?”