Nieuwe locatie in UMCG voor vierde onderzoeksronde Lifelines, deelnemers kunnen nu ook zelf metingen doen

nieuws
Foto via Lifelines

Deze week opende Lifelines de eerste locatie voor de vierde ronde van het langlopende, noordelijke gezondheidsonderzoek. Nieuw in het onderzoek is dat deelnemers nu ook zelf metingen kunnen verrichten.

De nieuwe locatie, ingericht in het UMCG op de eerste verdieping bij De Brug, mocht gelijk haar eerste deelnemers verwelkomen.

De data- en biobank van Lifelinesverzamelt al achttien jaar gegevens van  Noorderlingen. Inmiddels zijn gegevens van 167.000 mensen opgenomen, waarmee Lifelines een van de grootste ter wereld is. Ruim 90.000 deelnemers hebben vrijwillig meegedaan aan de vorige, derde onderzoeksronde van Lifelines. Onder meer hartfilmpjes, bloeddruk, bloed en urinewaardes zijn (minimaal één keer in vijf jaar) opgenomen. Ook vullen deelnemers met regelmaat vragenlijsten in, zodat wetenschappers inzicht krijgen in hoe ziektes ontstaan en zich ontwikkelen. D

Lifelines heeft voor het uitvoeren van de vierde onderzoeksronde subsidie ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarnaast financieren het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen een deel van het onderzoeksprogramma. Maar Lifelines wil graag meer geld, zodat meer mensen mee kunnen doen. Daartoe zijn er gesprekken met de Provincie Groningen, zodat Lifelines tienduizenden noorderlingen meer kan meenemen in de bio- en databank.