Dit staat het verkeer in Groningen de komende weken te wachten tijdens Operatie Ring-Zuid

Vrijdagavond om 22.00 uur is het dan zover. Dan begint aannemerscombinatie Combinatie Herepoort aan de (als het goed is) laatste periode met grootschalige werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg en het Julianaplein. In dit artikel lees je wat Groningen de eerste weken te wachten staat.

Komend weekend

De ‘operatie’ begint vrijdagavond met een weekend waarbij het Julianaplein anders wordt ingericht. Ook worden de eerste delen van het Vrijheidsplein en het Julianaplein op elkaar aangesloten. Dat betekent dat het Julianaplein vrijwel helemaal is afgesloten. Zaterdag is het verkeersknooppunt alleen open voor verkeer vanuit de richting Drachten en Hoogezand naar Assen en vanuit Hoogezand naar Drachten. Zondag kan het verkeer alleen vanuit de richting Assen naar Hoogezand.

Wie vanuit de richting Julianaplein komt en er bij Groningen-Zuid af wil, moet opletten. Het verkeer kan hier niet links afslaan de Van Ketwich Verschuurlaan richting Helpman en moet verplicht rechtsaf naar de Laan Corpus den Hoorn. Ook het verkeer dat van de Laan Corpus den Hoorn naar de Van Ketwich Verschuurlaan wil, kan hier niet onder het viaduct door. Je kunt omrijden via de Van Iddekingeweg. Deze afsluiting begint zaterdag en duurt tot zondag 28 april.

Ook is vanaf zaterdagnacht tot 27 april de linkerrijstrook van de A7 tussen Westpoort en Groningen dicht. Deze afsluiting is bedoeld om te voorkomen dat er te veel auto’s tegelijk bij Groningen-West uitkomen. De afrit naar de Laan Corpus den Hoorn is wel open, net als de afslag naar de westelijke ringweg.

Daarnaast is ook het Stadspark een tijdje onbereikbaar vanaf de rotondes bij de Laan Corpus den Hoorn, om zo het sluipverkeer tegen te gaan.

Waar je wel langs kan tijdens dit weekend, is hier te vinden.

De weken erna

Maandag begint de tweede fase van Operatie Ring-Zuid, die bijna vijf weken duurt. Een tijdelijke verbinding leidt het verkeer dan van Hoogezand naar Assen en andersom. De rest van het tijdelijke Julianaplein is dan afgesloten. De zuidelijke ringweg zelf is helemaal dicht tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein.

De tweede fase eindigt vlak voor de meivakantie (27 april tot en met 5 mei) met opnieuw een vrijwel helemaal afgesloten Julianaplein. De maandag erna gaat de eerste tunnel van het nieuwe Julianaplein open, tussen Drachten en Assen. Daarna verplaatst het werk zich naar de oostkant van het Julianaplein.

Een volledig overzicht van afgesloten wegen en omleidingen is hier te vinden.

Omrijden, het ov, de fiets of thuiswerken

Wie wil omrijden, is aangewezen op het inmiddels bekende ‘rondje ringwegen’. Als dat niet kan (bijvoorbeeld het verkeer uit Assen tijdens het komende weekend) moeten auto’s er voor het Julianaplein af en via de binnenwegen rijden.

Maar met evenveel verkeer als normaal gaat dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken zonder lange files, verwachten alle betrokken partijen. Het verkeer moet met twintig procent omlaag, wat neerkomt op zo’n tachtigduizend autoritten. Anders wordt een verkeersinfarct verwacht. De auto zoveel mogelijk te laten staan (bijvoorbeeld bij een P+R) is daarom het devies en de fiets of het openbaar vervoer zijn daarvoor alternatieven, het liefst buiten de spits. Wie thuis kan werden, wordt opgeroepen dat te doen.

OOG vroeg ook aan autogebruikers uit de gemeente en daarbuiten naar wat zij van plan zijn de komende maanden te gaan doen. Dit onderzoek lees je hier.

Wie wil weten wat er gebeurt als de hoeveelheid verkeer net zo groot blijft als nu, kan de onderstaande video bekijken.