Thuiswedstrijd wit en roze tenue valt niet in goede aarde bij deel FC-fans; FC Groningen draait besluit terug (update)

nieuws
Foto via FC Groningen

FC Groningen wilde zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen TOP Oss in het speciale 050-tenue spelen. Die beslissing viel bij een deel van de fans niet in goede aarde. Nog geen vijf uur later draaide FC Groningen het besluit terug.

FC Groningen wilde komende zondag voor het eerst spelen in het speciale tenue, wat half januari werd uitgebracht door FC Groningen, ter gelegenheid van de samenwerking met showcasefestival Eurosonic Noorderslag (ESNS). Op het shirt zijn niet de gebruikelijke witte en rode kleur van FC Groningen te zien, maar het wit en roze van ESNS.

En dat viel niet in goede aarde bij sommige fans. Op sociale media lieten verschillende supporters van de club van zich horen.

‘Thuis is groen-wit, dat is gewoon een afspraak’

De keuze voor het speciale shirt is niet alleen ongepast. Volgens Niels Hilboesen, oud-voorzitter is van het supporterscollectief van FC Groningen, is het zelfs tegen de afspraken tussen supporters en de club. Via X (Twitter) stelt Hilboesen: “Het is een mooie samenwerking. Maar het gebruik van dit shirt na ESNS en tijdens een thuiswedstrijd is minder. Thuis is groen-wit, dat is gewoon een afspraak. Uit had dit shirt prima gekund. En sommigen zullen het gemierenneuk vinden. Maar je hebt een aantal waarden met elkaar afgesproken. Die worden nu geschonden.”

FC Groningen draait beslissing terug na druk van supporters

En dat drong heel snel door bij de club: nog geen vijf uur nadat FC Groningen het nieuws naar buiten bracht draaide de club haar beslissing al weer terug. FC Groningen speelt komende zondag gewoon in het normale groen-witte thuistenue tegen Top Oss.

De club werd er, naar eigen zeggen door verschillende supportersgeledingen op gewezen dat een dergelijk voornemen vooraf besproken diende te worden met de diverse officiële supportersgroeperingen. “Dat is in dit geval onbedoeld en onbewust niet gebeurd”, schrijft FC Groningen dinsdagmiddag. “FC Groningen zal zondag 11 februari om 14.30 uur dan ook aantreden in het vertrouwde groen-witte thuistenue.”

De club is voornemens later in het seizoen een uitwedstrijd in het speciale 050-tenue te spelen.