Stadspartij vreest nieuwe vertraging rond Ring-Zuid vanwege verliezen bij aannemer

nieuws
Foto: Rijkswaterstaat via Aanpak Ring-Zuid

Het gemeentebestuur moet er alles aan doen om nieuwe vertraging, oplopende kosten en langdurige overlast te voorkomen, nu de aannemers achter de verbouwing van de zuidelijke ringweg weer te maken hebben met oplopende verliezen rond het project.

Dat stelt de raadsfractie van de Stadspartij 100% voor Groningen. De partij stelt woensdag vragen aan wethouder Philip Broeksma over de gevolgen van de vermeende verliezen bij aannemerscombinatie Herepoort.

Aanpak Ring-Zuid (ARZ) meldde vorige week dat Herepoort stelt te kampen met oplopende verliezen door het ringproject. De aannemerscombinatie wil daarom weer praten met opdrachtgever ARZ (Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente Groningen), zo blijkt uit een voortgangsrapportage over de laatste drie maanden van vorig jaar. ARZ stelde tegelijk dat het niet van plan is om af te wijken van de laatste vaststellingsovereenkomst, waarin staat dat nieuwe meerkosten nu voor de aannemer zullen zijn.

Maar dat stelt de Stadspartij niet gerust, schrijft fractievoorzitter Amrut Sijbolts: “Eerdere problemen hebben geleid tot een enorme vertraging, waarbij de aannemerscombinatie in 2018 de werkzaamheden zelfs tijdelijk staakte. Extra miljoenen van de provincie gingen vooral ten koste van infrastructurele projecten in de regio.”

De vrees ligt niet alleen in de financiën voor het project, maar volgens Sijbolts ook in de overlast die het project tot nu toe al veroorzaakte: “Dit alles leidde tot een vertraging van de oplevering, waarbij ook de overlast en verminderde leefbaarheid voor omwonenden met drie jaar werd verlengd. Een herhaling van dit alles moet, in de ogen van de Stadspartij, worden voorkomen.”