Groningers verdacht van handel in merkvervalste kleding en witwassen

nieuws
foto: Martin Nuver / 112groningen.nl. archieffoto, ter illustratie

De FIOD heeft op dinsdag 30 januari en woensdag 7 februari elf aanhoudingen en zes doorzoekingen verricht. De aangehouden personen, onder wie enkele inwoners van Groningen, worden verdacht van witwassen.

Een 22-jarige vrouw uit Groningen en drie mannen uit de gemeenten Het Hogeland, Westerkwartier en Assen worden verdacht van de handel in merkvervalste kleding en witwassen. Zeven mannen uit Groningen, Westerkwartier, Soest en Tilburg zijn ook aangehouden en worden verdacht van (schuld)witwassen. Het gaat  hier vermoedelijk om geldezels.

Op 30 januari zijn doorzoekingen verricht in vijf woningen in Groningen en de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier. Daarbij is beslag gelegd op merkvervalste kleding, horloges en sieraden, vier auto’s, contant geld en administratie. De hoofdverdachte is een 30-jarige man uit Groningen. Hij is op 2 februari voorgeleid aan de Rechter-Commissaris en wordt 14 dagen vastgehouden. De overige verdachten worden na verhoor vrijgelaten.

Het onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst. Op een telefoon van de hoofdverdachte werden grote hoeveelheden chatberichten aangetroffen. Daaruit bleek hij sinds oktober 2020 een handel in merkvervalste kleding coördineerde. Zo voerde hij gesprekken met personen die kleding wilden kopen en met de vermoedelijke geldezels.
Voor de verkoop en de betaling maakte hij eerst gebruik van zijn eigen bankrekeningen. Later charterde hij geldezels. Hun bankrekeningen werden vermoedelijk gebruikt om het risico van de Groninger te beperken en uit het zicht te blijven van de Belastingdienst. Sommige geldezels speelden ook een rol in de kledinghandel van de Groninger.

De valse merkartikelen zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Het op de markt brengen – en dus ook weggeven – van merkvervalste goederen is een strafbaar feit.