Rechtbank gaat mensen met schulden in contact brengen met hulpverleners

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De rechtbank Noord-Nederland krijgt volgend jaar speciale schuldenfunctionarissen. Deze medewerkers van de rechtbank gaan mensen met schulden die voor de rechter moeten komen in contact brengen met hulpverleners van hun gemeente.

Een rechter kan aan mensen meerdere schulden of zelfs probleemschulden voorstellen om deze persoon in contact te brengen met een speciale functionaris. De functionaris brengt de schuldenaar in contact met hulpverleners van de gemeente waarin deze persoon woont en gaat vervolgens direct een afspraak maken. Er zijn afspraken met alle gemeentes in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland.

Met de inzet van de schuldenfunctionaris wil de rechtbank bijdragen aan het terugdringen van de individuele en maatschappelijke schuldenproblematiek. Het project is het vervolg op een pilot, die de rechtbanken in Limburg, Gelderland, Rotterdam en Den Haag het afgelopen jaar hebben gehouden. De ervaringen van deze rechtbanken zijn positief, schrijft de Rechtbank Noord-Nederland. Daarom begint ook de noordelijkste rechtbank met de inzet van de functionaris.