ING-gebouw besmeurd en beplakt door Extinction Rebellion, actievoerders blokkeren Europaweg bij Sontplein (update)

Actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdagochtend het Hereplein deels geblokkeerd. Ook besmeurden en beplakten de demonstranten het gebouw van de ING-bank aan het plein, het doelwit van de actie. Na de actie op het Hereplein verplaatste een deel van de demonstranten zich naar het Sontplein voor een blokkade van de Europaweg.

Met een grote banner voorop stond een groep van zo’n tachtig demonstranten op het Hereplein, waarvan enkele gehuld in witte overalls. Terwijl de weg werd geblokkeerd, smeerden andere actievoerders de ramen in met ketjap en werden er posters op de ramen geplakt met de tekst ‘A warm Christmas for the whole planet’. Daarnaast werd voor het gebouw gezwaaid met rokend vuurwerk.

Foto: 112 Groningen

ER: ‘Actie tegen ‘fossiele geldschieter’ ING’

De actie van de demonstranten richt zich tegen ING, omdat de actiegroep vindt dat de bank moet stoppen met het financieren van de fossiele industrie. Extinction Rebellion noemt ING de ‘grootste fossiele geldschieter van Nederland’: “Ondanks toenemende bosbranden, hittegolven, hongersnood en overstromingen heeft de ING ook in 2022 nog steeds bijna 5 miljard euro geïnvesteerd. Hiermee jaagt ING de klimaatcrisis iedere dag verder aan en vormt een bedreiging voor de veiligheid, het welzijn en de volksgezondheid, zowel in Nederland als daarbuiten.”

Blokkade Europaweg bij Sontplein

Na de actie aan het Hereplein verplaatste een deel van het actievoerende gezelschap zich naar het Sontplein, waar de rijbaan van de Europaweg richting het Europapark en de zuidelijke ringweg werd geblokkeerd.

Volgens omstanders heeft het verkeer veel last van de blokkade. Ook de busbaan wordt geblokkeerd. Vooralsnog is er niet ingegrepen om de actievoerders te doen vertrekken. De politie is wel met vier of vijf éénheden bij de demonstratie aanwezig.

Na een kleine twee uur besloten de demonstranten te vertrekken van het Sontplein en wandelde het gezelschap, via de Europaweg, richting de Grote Markt.