VVD Groningen: “Verstandig dat wij nu even een stapje terug doen’”

De VVD-fractie in Groningen staat achter de keuze van de landelijke partij om geen deel te nemen in een volgend kabinet. Dit liet fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz maandagmiddag weten. Volgens haar is het nu aan de grote winnaars van de verkiezingen afgelopen woensdag, de PVV, NSC en de BBB, om het voortouw te nemen. 

Afgelopen woensdagavond kwam de PVV van voorman Geert Wilders met 37 zetels als grootste partij uit de stembus. Andere grote winnaars van de verkiezingsavond waren NSC (20 zetels) en BBB (8 zetels). De VVD was een van de verliezers: de liberalen verloren 10 zetels en werden met 24 zetels de derde grootste partij. Een kabinet over rechts, met de PVV, NSC, BBB en VVD, leek lang de meest logische keuze. Maar partijleider Dilan Yeşilgöz liet vrijdagochtend weten dat de VVD niet van plan is om plaats te nemen in een toekomstig kabinet. Maar de partij zou een gedoogconstructie wel zien zitten.

“Het is nu niet aan ons om het voortouw te nemen, we hebben een groot verlies geleden en het is nu aan de winnaars van de verkiezingen om eruit te komen”, aldus Jacobs-Setz. Toch zijn er VVD’ers die het hier niet mee eens zijn, zo peilden verschillende media onder stemmers, partijleden en prominenten. “Deze onderzoeken lees ik ook in de krant. Ik zit uiteraard ook in mijn eigen bubbel. Uit de mensen die ik heb gesproken niet blijkt dat 85 procent het wil”, zegt Jacobs-Setz. “De verantwoordelijkheid voor de VVD niet ligt in een volgend kabinet, maar in de Tweede Kamer.”