Jongvolwassenen in het noorden minder tevreden met hun leven

nieuws

Jongvolwassenen in het noorden zijn structureel minder tevreden met hun leven dan mensen uit andere leeftijdsgroepen. Ook is hun brede welvaart lager. Dat blijkt uit onderzoek.

Sociaal Planbureau Groningen, Trendbureau Drenthe en Planbureau Fryslân vergeleken de tevredenheid van jongvolwassenen met andere leeftijdsgroepen op verschillende onderdelen van brede welvaart. Hoewel jongvolwassenen hun leven gemiddeld met een ruime voldoende beoordelen, zijn ze in alle drie de provincies minder tevreden met hun leven dan 35-plussers. Het verschil is het grootst op het gebied van materiële welvaart, wonen, samenleving en milieu.

Jongvolwassenen van 18 tot 35 jaar scoren qua tevredenheid met het leven in de provincie Groningen gemiddeld een 7,4. Leeftijdgenoten in Drenthe geven het rapportcijfer 7,5 en in Friesland een 7,6.

Wonen en de woonomgeving zijn onderdeel van de brede welvaart. Over deze twee aspecten zijn jongvolwassenen vaker ontevreden dan oudere leeftijdsgroepen. Zij hebben vaker een wens om te verhuizen. Dat betekent echter niet dat Noord-Nederland onaantrekkelijk is voor jongvolwassenen. Het is voor het noorden belangrijk om hen te behouden, aangezien zij bijdragen aan een vitale samenleving en vitale beroepsbevolking.