Gemeente heeft registratie integriteit niet op orde, zorgen bij politiek

nieuws
Foto: Chris Bakker

De gemeente Groningen heeft de registratie van de integriteitsmeldingen niet op orde. Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat gemeenten te weinig doen om misstanden, zoals criminele infiltratie, tegen te gaan. De VVD en Stadspartij 100% voor Groningen vragen het gemeentebestuur om opheldering.

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten slecht zicht hebben op malversaties, de registratie van incidenten rond omkoping is een rommeltje en zaken worden onder het tapijt geveegd. In totaal hebben 129 gemeenten laten weten dat zij in de afgelopen drie jaren geen meldingen van integriteitsschending hebben ontvangen. De grootste gemeente die geen enkele melding terug kon vinden, is Groningen. Universitair docent Bestuurskunde Toon Kerkhoff noemt dit onbestaanbaar. “Groningen is de vijfde gemeente van Nederland. De ene gemeente steekt veel meer tijd en energie in integriteitsbeleid dan de andere. Als een gemeente als Groningen de boel niet op orde heeft, is dat zorgwekkend.” Van het meldpunt Integriteit kan gebruik worden gemaakt als vermoed wordt dat bijvoorbeeld een ambtenaar niet integer handelt. Het kan dan gaan om het misbruik maken van bevoegdheden, strafbare feiten of ongewenst gedrag.

Teun Havinga (VVD): “Wat gaat de gemeente doen?”
De gemeente bevestigt dat het de registratie niet op orde heeft en dat hier aan gewerkt wordt. Teun Havinga is woordvoerder namens de VVD-fractie in Groningen: “We hebben hier eerder navraag naar gedaan. Maar nu laat de gemeente publiekelijk weten dat het de zaken niet op orde heeft. Wij willen graag van het gemeentebestuur weten wat men van plan is om de meldingen wel op orde te krijgen.”

“Wachten tot het mis gaat”
Uit onderzoek van RTL blijkt dat gemeenten die zeggen dat er geen meldingen zijn binnengekomen, er in sommige gevallen verschillende integriteitsschendingen gespeeld hebben. “Als je niet goed bijhoudt wat er gebeurt, kun je er ook geen goed beleid op maken”, laat bijzonder hoogleraar Integriteit Lokaal Bestuur Leonie Heres weten aan RTL Nieuws. “Bij sommige gemeenten is het wachten totdat het misgaat.”