Bezwaren van tafel, gemeente kan door met verbouwing VRIJDAG

nieuws
Impressie van het nieuwe gebouw van VRIJDAG aan de Sint Jansstraat via Ruimte voor Jou (Gemeente Groningen)

De gemeente kan door met voorbereidingen voor de verbouwing van het pand van kunstencentrum VRIJDAG aan de Sint Jansstraat, nu de bezwaren tegen de kap- en sloopvergunning van tafel zijn. Volgende week gaan de eerste voorbereidende werkzaamheden van start.

De gemeente wilde in september al beginnen met de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de verbouwing, nadat VRIJDAG haar pand aan de Sint Jansstraat tijdelijke verruilde voor een gebouw aan de Akkerstraat. Het bouwblok met VRIJDAG, het huis voor de amateurkunst, wordt flink aangepakt en biedt straks ook plaats aan commerciële ruimtes en woningen. De verbouwing vormt het sluitstuk van de gebiedsontwikkeling van de Grote Markt Oostzijde. De verbouwing kost de gemeente zo’n 50 miljoen euro.

Maar er kwam een kink in de kabel. De Stichting Bomenridders Groningen maakte bezwaar tegen de kap van een Japanse notenboom op de binnenplaats van VRIJDAG. Half augustus besloot een rechter de kap voorlopig te verbieden, totdat de gemeente beter motiveerde waarom de boom verdwijnen moet.

Volgens de rechter heeft het gemeentebestuur het belang van het behoud van de boom niet afgewogen tegen het belang van de ruimtelijke ontwikkeling. Omdat er nog diverse onzekerheden waren over de uitvoering van de verbouwing, moest de gemeente wachten met de kap tot twee weken na de afwikkeling van de bezwaren.

Deze werden halverwege deze maand van tafel geveegd door de bezwarencommissie. Daardoor kan de gemeente verder met de voorbereidende werkzaamheden. Die beginnen komende week met bouwschuttingen rond het blok waar het pand van VRIJDAG staat. Dat kan de komende maanden enige hinder veroorzaken in de St. Jansstraat, zo schrijft de gemeente. Maar de weg blijft wel open voor verkeer. Voetgangers worden omgeleid via de Schoolstraat, de Nieuwe Markt en de Popkenstraat.