Japanse notenboom op binnenplaats Vrijdag wordt voorlopig niet gekapt

nieuws

De monumentale Japanse notenboom op de binnenplaats van kunstcentrum Vrijdag aan de Nieuwe Sint Jansstraat mag voorlopig niet gekapt worden. Dat heeft de Groninger rechtbank donderdag bepaald.

De boom zou moeten wijken vanwege de verbouwing van Vrijdag. Het is niet mogelijk om de boom te verplaatsen. De Stichting Bomenridders Groningen maakte bezwaar tegen de kap. De rechter besloot de kap te verbieden totdat de gemeente beter heeft gemotiveerd waarom de boom verdwijnen moet.

Volgens de rechter heeft het gemeentebestuur het belang van het behoud van de boom niet afgewogen tegen het belang van de ruimtelijke ontwikkeling. Omdat er nog diverse onzekerheden zijn over de uitvoering van de verbouwing, moet de gemeente voorlopig wachten met de kap. Dat duurt waarschijnlijk tot na de zomervakantie.

De gemeente stelt dat de kap nodig is om de verbouwing van het pand mogelijk te maken. De verbouwing van Vrijdag kost 50 miljoen euro. Het gaat niet alleen om verbouwing, maar ook om gedeeltelijke sloop en nieuwbouw.