Talencentrum RUG begint met opleiding docent Nederlands voor nieuwkomers

nieuws
Foto: fauxels via Pexels

Het Talencentrum van Rijksuniversiteit Groningen begint in februari met het aanbieden van de opleiding tot docent Nederlands als tweede taal (NT2). Daarmee wil de universiteit inspelen op het toenemende tekort aan gekwalificeerde taaldocenten.

Het Talencentrum bood de opleiding al eerder aan, maar besloot er in 2019 mee te stoppen vanwege de coronapandemie. Noorderlingen die de opleiding wilden volgen, moesten daardoor uitwijken naar Zwolle. Maar de grote instroom van vluchtelingen, asielzoekers, arbeidsmigranten en internationale studenten, in combinatie met de toenemende focus op het Nederlands op universiteiten, manen de universiteit nu om de opleiding opnieuw aan te bieden.

“NT2-docenten zijn onmisbaar voor iedereen die zich tijdelijk of vast in Nederland wil settelen”, vertelt Henriette van de Bult-Boesenkool, sectiehoofd Nederlands bij het Talencentrum. “Met een nieuwe lichting NT2-docenten kunnen wij en andere instituten beter voldoen aan de grote vraag naar cursussen Nederlands.”

De opleiding duurt een jaar en bestaat uit meerdere bijeenkomsten, het aanleggen van een uitgebreid portfolio en het lopen van stage. Inschrijving voor de opleiding is nog mogelijk tot en met 30 oktober. Meer informatie is hier te vinden.