Superhub Meerstad en iederz winnaars van Groninger Architectuurprijzen

nieuws
Foto: Arend Jan Wonink

In het Groot Handelshuis aan de Grote Markt zijn vrijdagmiddag de prijzen voor de beste nieuwe architectuurprojecten van Groningen uitgereikt. De vakjury gaf haar Groninger Architectuurprijs aan het project SuperHub in Meerstad. Sociaal ontwikkelbedrijf iederz, met haar nieuwe gebouw aan de Silkeborgweg, kreeg de publieksprijs.

De Superhub in Meerstad, een ontwerp van De Zwarte Hond in opdracht van MWPO, werd door de jury gekozen als winnaar uit vijftien inzendingen. De Kunstwerf aan de Bloemsingel ging er met de tweede plek op de jurylijst vandoor. De Regulateur aan het Damsterplein stond op het laagste treetje van het jurypodium.

Tilburg is dit jaar de Groninger Architectuurmaand partnerstad. Dat betekent dat zij de vakjury samenstelden voor de Groninger Architectuurprijs. Wethouder van stadsontwikkeling in Tilburg Bas van der Pol en architectuurcentrum CAST (zeg maar het Platform GRAS van Tilburg), bepaalden de winnaars van de vakjuryprijs.

Voor de tweede keer werd ook de Groninger Duurzaamheids-aanmoedigingsprij uitgereikt, een initiatief van stadsbouwmeester Nathalie de Vries. Ontwerpen met een uitgesproken duurzame component komen ervoor in aanmerking. Ook deze prijs ging naar de Superhub.

Publieksprijs naar iederz

De publieksjury bestond uit een aantal geïnteresseerde inwoners van de gemeente Groningen. Daarnaast kon ook het algemene publiek de afgelopen maand stemmen op haar favoriete bouwproject. Samen bepaalden zij de winnaar van de Publieksprijs. Die ging dit jaar naar iederz. Haar nieuwe gebouw aan de Silkeborgweg werd vorige maand geopend door Koning Willem Alexander. De Unie Architecten ontwierp het, in opdracht van de gemeente Groningen.

Basisschool De Driebond in Engelbert kreeg de tweede prijs van het publiek. De Superhub sleept met een derde plek nogmaals een podiumplaats in de wacht.

Kattenbrug wint GRONIEK

Ook de nieuwe Kattenbrug ging met een prijs naar huis na het afsluitende event van de Groninger Architectuurmaand. Dit project won de GRONIEK: een prijs voor een Groningse Nieuwe Klassieker, uitgereikt door architect en bouwmeester versterking Dianne Maas-Flim. Hij is bedoeld voor een project dat met liefde een aandacht ontworpen is, en een goede nieuwe laag aan de omgeving toevoegt.