Stoplichten Maagdenbrug uit: “Het is voor sommigen nog even wennen”

Van een gestructureerde geordende oase van rust naar een ietwat druk aandoend kruispunt. Zo zou de verandering van de verkeerssituatie op de Maagdenbrug in een notendop omschreven worden.

Dat de rust op het kruispunt tussen de Turfsingel, de W.A. Scholtenstraat en de Kattenhage is verdwenen en het nu wat chaotisch aanvoelt lijkt hemelaal geen probleem te zijn. En het is met een reden: de doorstoom van het verkeer versnellen. Sinds de bussen in 2022 van de Grote Markt verdwenen, werden ze over de Maagdenbrug geleid. Ook fietsers kregen een eigen periode van groen licht. Het zorgde voor een vertragend effect in de doorstroom van het verkeer.

In de nacht van maandag op dinsdag werden de stoplichten uitgezet. De voorrangssituatie is gewijzigd en aangegeven met haaientanden, en het hele gebied rond de brug is nu een 30-kilometerzone. Voor voetgangers is het ook een andere situatie. Er zijn meer zebrapaden aangelegd en ze hebben dus voorrang. Maar omdat de stoplichten er nog staan wachten veel mensen nog tevergeefs op groen licht. “Het is nog even een beetje wennen,” aldus een projectleider van de gemeente Groningen.

De gemeente houdt de situatie de komende maanden nauwlettend in de gaten om te zien of het allemaal gaat zoals bedacht. Als de huidige situatie de gewenste is kunnen ook de stoplichten, die nu uit staan, verwijderd worden.