‘Iedereen heeft het ineens over bestaanszekerheid’

Op 22 november zijn er verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. Ook in Groningen zijn verwachtingen voor het nieuw te vormen Kabinet. Vrijwilligersorganisatie Stadjers Hand in Hand wil na de verkiezingen een totaal andere politieke koers.

De stichting koppelt arm aan rijk. Door middel van coaches worden Stadjers geholpen die in armoede leven. Mirjam Nagelmaker van Stadjers Hand in Hand ziet dat de armoedeproblematiek veranderd is. “De coronacrisis heeft alles verergerd. Het is altijd een gebrek aan geld, en vaak ook schulden. Mensen trekken zich terug. Sinds de pandemie spelen psychische problemen een steeds grotere rol.”

Nagelmaker wil na de verkiezingen allereerst een Nationaal Zorgfonds, en bijvoorbeeld geen eigen risico meer: ‘Mensen durven niet naar de dokter, laat staan het ziekenhuis. Het is voor hen niet te betalen.”

Veel politieke partijen hebben bestaanszekerheid hoog op de agenda staan. Nagelmaker vindt daar het hare van: ‘Dat staat gewoon in de Grondwet hoor. Ineens heeft iedereen het over het bestrijden van armoede en dat doen we door middel van bestaanszekerheid. Want als we bestaanszekerheid roepen dan moet het allemaal maar goed komen. Daar wordt ik niet goed van eigenlijk.”

Nagelmaker wil geen woorden maar daden: “Houd nou eens op met zeuren en overleggen en onderneem nou eens actie!”