RUG maakt zich zorgen over financiën

nieuws
Foto: Wutsje / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17987351

Het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen maakt zich grote zorgen over haar financiële toekomst. Dat laat bestuursvoorzitter Jouke de Vries dinsdag weten via de UKrant. Tegenvallende studentenaantallen, meer energiekosten en minder geld van het Rijk zijn daarvan volgens de universiteitsbaas de oorzaak.

Op het gebied van teruglopende studentenaantallen haalt de universiteitsbestuurder onder meer de (aangekondigde) maatregelen vanuit Den Haag tegen de toenemende internationalisering aan.

Daarnaast heeft de RUG nog steeds last van sterk stijgende energieprijzen en moet het haar personeel 9 procent meer loon betalen. Die laatste maatregelen zou de RUG alleen al zo’n 22 miljoen euro gaan kosten, ondanks de bijdrage uit Den Haag.

In de zomer zijn de faculteiten op de hoogte gesteld van de zorgen. Die moeten nu op zoek naar plekken om te beknibbelen. Faculteiten hebben al vacaturestops ingevoerd tot het einde van het jaar.