Komende maand zestien avonden gratis soep in Grand Theatre

nieuws
Foto via pxhere.com

In het Grand Theatre aan de Grote Markt is komende maand op zestien avonden gratis soep te krijgen. Op de eerste verdieping verrijst vanaf 3 oktober de restaurant-installatie SOUPSHOW, gemaakt door het Groningse kunstenaarsduo Matty Vroegop en Ed Schoonveld.

De gratis aangeboden soepen variëren van Mexicaanse Bonensoep, Turkse Rode Linzensoep en Hollandse Erwtensoep tot Italiaanse Minestronesoep en Marokkaanse Harirasoep. Het kunstenaarsduo verwacht gedurende de drie weken waarin de speciale restaurant-installatie open is (dinsdag tot en met vrijdag tussen 17.00 en 19.30 uur) verschillende gasten, waaronder sprekers, musici en performers.

Volgens de kunstenaars draait e actie om gastvrijheid, generositeit en rechtvaardigheid. Alle soepen zijn plantaardig en gratis, omdat de kunstenaars vinden dat zowel dieren als mensen in de huidige maatschappij worden uitgebuit. De gasten en sprekers die langskomen zullen dan ook vooral draaien om de doelen van de twee kunstenaars uit Stad: Het basisinkomen, waardering. bestaanszekerheid voor iedereen en het uitbannen van dierenleed.

De kunstenaars hopen daarom dat er een dwarsdoorsnede uit de samenleving’ komt eten: klanten van de Voedselbank, dak- en thuislozen,  toevallige passanten, maar ook cultureel belangstellenden, gemeenteambtenaren en studenten. Het restaurant-installatie heeft ook nog een wetenschappelijk aspect, want aan gasten wordt een vragenlijst voorgelegd over de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten.

De SOUPSHOW is tot en met vrijdag 27 oktober te vinden op de eerste etage van het Grand Theater. Komende dinsdag worden de eerste kommetjes soep weggegeven, na de opening van het kunstproject door wethouder Kirsten de Wrede.