Elektronicaketen BCC vraagt uitstel van betaling aan

nieuws
Foto: sxc.hu/profile/Gastonmag

Elektronicaketen BCC staat op omvallen. Dat meldt de NOS. De eigenaar van BCC, de Mirage Retail Groep, heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank van Amsterdam.

Uitstel van betaling is doorgaans de opmaat van een faillissement. Het bedrijf zegt te maken te hebben met “aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden”. Twee bewindvoerders gaan de komende tijd kijken naar de toekomstmogelijkheden voor activiteiten van BCC, zo meldt de keten.

De vestiging van BCC aan de Roskildeweg in Groningen was sinds februari dit jaar al gesloten, vanwege gebrek aan klanten. Tijdens de surseance blijven de overige winkels en de webshop open en blijft BCC producten thuisbezorgen en installeren, zegt het bedrijf. Ook de duizend medewerkers behouden hun baan en salaris.

In het FD zegt Mirage Retail-eigenaar Michiel Witteveen dat het verdienmodel van BCC niet meer klopt. “Huur, lonen en energie zijn allemaal duurder geworden. Om geld te verdienen moet je simpelweg hogere marges maken, maar grote leveranciers weigeren in die richting te bewegen.” Ook geven consumenten minder uit aan elektronica.

BCC is een van de grootste elektronicaketens van Nederland met 56 winkels en rond de duizend werknemers. Het concurreert vooral met winkelketens als Coolblue, bol.com en Mediamarkt. Mirage Retail Groep, ook eigenaar van Blokker en Intertoys, kocht BCC in 2020 van een Frans bedrijf.

Tegen het FD zegt Witteveen dat BCC al jaren in moeilijkheden zit. De coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de stevige inflatie heeft het bedrijf financieel verzwakt. De afgelopen jaren is al fors in de kosten gesneden en gereorganiseerd. In mei werd een kwart van de banen op het hoofdkantoor geschrapt. Mirage heeft ook al geprobeerd BCC te verkopen maar is daar niet in geslaagd.