Veel onduidelijkheid over vergoeding kaartjes Holland Norway Lines na faillissement

nieuws
Foto: Holland Norway Lines

Het is nog maar de vraag of mensen die een kaartje hebben gekocht voor een overtocht met de MS Romantika hun geld terugkrijgen, nu rederij Holland Norway Lines (HNL) uitstel van betaling heeft aangevraagd.

De rederij laat donderdagmiddag weten dat de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) alleen de reizen met het schip vergoedt wanneer ook een hotel is geboekt bij Holland Norway Lines. Mini-cruises en normale overtochten worden vooralsnog niet vergoed via dit fonds.

Mensen die een los ticket hebben gekocht voor een overtocht, worden doorverwezen naar creditcardproviders of reisverzekeraars. Holland Norway Lines stelt dat het zelf nog niet weet of een andere vorm van vergoeding mogelijk is. Dat moet een aangestelde bewindvoerder gaan bepalen, aldus de rederij.

Het schip van HNL, de MS Romantika, ligt op dit moment aangemeerd in Emden en gaat voorlopig nergens naartoe. Mensen die een terugreis hebben geboekt vanuit Emden naar Kristiansand moeten zelf op zoek naar alternatief vervoer. Ook deze reiskosten worden niet vergoed.

Holland Norway Lines BV vroeg woensdag uitstel van betaling aan. Het bedrijf (met haar hoofdkantoor in Stad) werd in Groningen bekend door haar kortstondige veerverbinding tussen de Eemshaven en het Noorse Kristiansand. Haar ‘gedwongen’ vertrek uit de Eemshaven naar Cuxhaven en later Emden zou de oorzaak zijn van flinke verliezen.