Schuur verloren gegaan bij uitslaande boerderijbrand in Haren, schade aan woonhuis aanzienlijk

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Aan de Oosterweg in Haren is zondagavond een uitslaande brand uitgebroken in een boerderij. De brand is ontstaan na een blikseminslag.

De melding kwam rond 18.00 uur binnen waarop een tankautospuit en een hoogwerker naar het adres werden gestuurd. De boerderij bevindt zich ter hoogte van de kruising met de Bolhuissteeg. “Het gaat om een uitslaande brand”, vertelt brandweerwoordvoerder Edwin Oosterheerd. “De brand is ontstaan na een blikseminslag.” Om het vuur te bestrijden is er opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. De Harense brandweer krijgt bij de bestrijding van het vuur hulp van collega’s uit Stad, Harkstede, Vries, Eelde en Hoogezand.

Onweer
Nieuwsfotografen spreken van een grote brand: “De brand is ontstaan in de schuur”, vertelt Mike Weening. “Het vuur vreet zich langzaam een weg naar voren, richting het woonhuis. Even voor 18.00 uur klonk in het dorp een luide onweersknal. Kort daarna werd de brand ontdekt.”

Inzet van de brandweer was gericht op behoud voorhuis
Rond 20.00 uur is de brand nog niet onder controle. “De brand ontstond in de schuur waar een rietendak op lag”, vertelt Oosterheerd. “Onze inzet was er op gericht om het voorhuis te redden. Dat lijkt gelukt, maar de schade aan de woning is aanzienlijk. De schuur kan als verloren worden beschouwd. Met behulp van een kraan zijn we op dit moment bezig om de laatste kleine brandhaarden te blussen.”

Bewoners waren op vakantie
Volgens Oosterheerd is er bij de brand niemand gewond geraakt. “De bewoners waren niet thuis. Zij waren op vakantie. Zij hebben halsoverkop hun vakantieadres verlaten en zijn nu onderweg richting Haren.”

NL-Alert
Vanwege de brand is er een NL-Alert afgegeven. De brandweer meldt dat er veel rook vrij komt. Mensen wordt geadviseerd om uit de rook te blijven. Inwoners die last hebben van de rook doen er verstandig aan om ramen en deuren gesloten te houden en om mechanische ventilatie uit te schakelen.

Code oranje
Voor de provincie Groningen gold tot 20.00 uur een code oranje vanwege extreem weer. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis werd een eerste buienlijn gevolgd door een tweede lijn die in het begin van de avond Groningen passeerde.

Dit bericht wordt later verder aangevuld.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: 112groningen.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie