PvdD: veel te weinig aandacht voor dierenwelzijn in hoofdlijnenakkoord ‘Veur Mekoar”

nieuws
Foto: Johannes Rienks

De Partij voor de Dieren Groningen is teleurgesteld, maar niet verrast, over het hoofdlijnenakkoord ‘Veur Mekoar’, dat deze woensdag wordt besproken in Provinciale Staten.

Volgens de PvdD blijkt uit de plannen geen enkel gevoel van urgentie om de heetste hangijzers van deze tijd doortastend aan te pakken. De bedreigingen voor klimaat, natuur, milieu, en daarmee de belangen van toekomstige generaties, worden onvoldoende erkend. De focus ligt op gewin op de korte termijn, verandering wordt geschuwd. De PvdD is bang dat deze koers de komende vier jaar zal leiden tot stilstand of zelfs achteruitgang.

Fractievoorzitter Meint Kolthof: “Het document blinkt uit in algemeenheden zonder richting, een soort drijfzand. Hoe dit moet leiden tot stevige keuzes om de staat van de natuur, water en bodem te verbeteren is mij een raadsel.” Zo kan volgens de PvdD de intensieve veehouderij ongewijzigd worden voortgezet. “De belangen van de agrarische industrie worden beschermd, terwijl de huidige agrarische praktijk bron is van veel van de huidige problemen. Wij zien véél te weinig intentie en moed om die broodnodige verandering naar een extensieve, biologische en volledig natuurinclusieve landbouw in gang te zetten.”

In het akkoord is volgens de PvdD geen enkele aandacht voor dierenwelzijn of bescherming van dieren. Kolthof: “Wat moeten we ons voorstellen bij natuurinclusieve landbouw, als daarbinnen nog steeds duizenden dieren worden doodgeschoten?” De partij dient deze dag een motie in die vraagt om opnieuw een gedeputeerde dierenwelzijn aan te wijzen. Die portefeuille is namelijk verdwenen uit het takenpakket van de gedeputeerde.