Twee Stadjers aangehouden voor grootschalige fraude met reisverzekeringen

nieuws
Foto: Wijkagent Siard Heidanus via Twitter (@WA_Korrewegwijk)

De politie heeft vorige week woensdag twee mannen (25 en 26 jaar) uit de stad Groningen aangehouden op verdenking van verzekeringsfraude, witwassen en het maken van valse identiteitsbewijzen. Dat gebeurde na een doorzoeking van twee woningen en een bedrijfspand in de binnenstad.

Uit het onderzoek blijkt volgens de politie dat de twee Stadjers meer dan honderd bankrekeningen gebruiken om verzekeringsfraude te plegen. De verzekeraars trokken aan de bel bij de politie, nadat er ongebruikelijke activiteit werd geconstateerd bij een aantal schadeclaims. De Stadjers sloten kortlopende reisverzekeringen af onder verschillende aliassen, waarmee ze zo’n negentig valse schadeclaims indienden.

Agenten doorzochten woensdag twee woningen en een bedrijfspand in de Groninger binnenstad. Daarbij vond de politie een groot aantal telefoons, computers, bankpassen en creditcards. De twee vermeende fraudeurs hielden samen een professionele administratie van aliassen, e-mailadressen, bank- en cryptorekeningen bij. Ook deze administratie is in beslag genomen.

In de doorzochte panden vonden agenten ook goederen waarmee valse ID-bewijzen gemaakt konden worden en een gasdrukpistool. De opbrengsten van de fraude zijn waarschijnlijk ook door de Stadjers gebruikt om zich tegoed te doen aan luxe goederen. Die zijn door de politie meegenomen om eventuele slachtoffers later schadeloos te kunnen stellen.

De twee verdachte Stadjers zitten niet meer vast. Ze zullen zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden.