Nijestee doet intern onderzoek naar vastgoedbezit eigen bestuurders (update)

nieuws
Foto: Roel Breet

Woningcorporatie Nijestee heeft onderzoek gedaan naar de panden die haar bestuurders en commissarissen in bezit hebben. Dat laat Nijestee weten, naar aanleiding van een onderzoek wat de NOS en Nieuwsuur donderdagavond naar buiten hebben gebracht.

Hoewel Nijestee niet in de reportage voorkomt, besloot de corporatie wel om een intern onderzoek te starten naar het vastgoedbezit van haar bestuurders en leden van de raad van commissarissen. Volgens Nijestee biedt de reportage wel aanleiding voor het onderzoek om de integriteit van het corporatiebestuur tegen het licht te houden: “We grijpen de gelegenheid aan om hier verder met elkaar over in gesprek te gaan en te bepalen wat we passend vinden en wat niet.”

Appartementen en vakantiehuizen

De corporatie stelt dat één van haar bestuurders (vermoedelijk directeur Esseline Schieven), naast haar woning in Groningen, een appartement heeft in Amsterdam en een vakantiehuis in Spanje. Daarnaast heeft Jan de Jeu, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Nijestee, naast zijn eigen huis een appartement in Groningen, een appartement in Utrecht en een vakantiewoning in Frankrijk. De andere leden van de RvC hebben, zo stelt Nijestee, geen ander vastgoed dan de eigen woning.

Landelijk onderzoek naar pandjesbazen onder corporatiebesturen

NOS en Nieuwsuur publiceerden aan het einde van de donderdagmiddag verschillende artikelen en andere publicaties over de ‘woningbouwbazen’. Daaruit blijkt dat commissarissen en bestuurders bij zo’n twintig corporaties privé huizen verhuren voor persoonlijk rendement, met meestal hogere huren dan redelijk volgens hun eigen werkgever en ook nog eens in hetzelfde gebied als de corporatie.

Nieuwsuur is donderdagavond vanaf 21.30 uur te zien op NPO2.