Centrum Seksueel Geweld kijkt terug op vorig jaar: ‘Explosieve stijging meldingen door BOOS, onderwerp bespreekbaar houden’

nieuws
Foto: Liza Summer

In 2022 kwamen in totaal 337 meldingen van seksueel geweld uit Groningen binnen bij het Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Een forse stijging ten opzichte van 2021. Het CSG stelt dat de aflevering van BOOS over The Voice of Holland daarvoor duidelijk de aanleiding is.

Het CSG startte in september met het aanbieden van gesprekken aan de mensen die contact opnamen, naar aanleiding van de uitzending. Dertig personen maakten hier in de laatste vier maanden van het afgelopen jaar gebruik van.

Volgens het CSG werkten de onthullingen in de media voor slachtoffers zowel steunend als triggerend. “Het is fijn dat ze zich door de verhalen van anderen gesterkt voelden om hulp te zoeken voor wat hen is overkomen”, vertelt Fetzen de Groot van het CSG. “Tegelijkertijd deelden slachtoffers mee dat de aandacht in de media hun op onverwachte momenten confronteerde met eigen ervaringen en dat is soms heel pijnlijk.”

Volgens het CSG betekent dit jaar vooral het bespreekbaar blijven houden seksueel misbruik. De Groot vertelt: “Het thema heeft namelijk de neiging om stilletjes weer van de tafel te sluipen. Dit komt doordat we de gedachten aan seksueel geweld en seksueel misbruik van kinderen zo schokkend vinden, dat we er liever niet over nadenken. Het is goed om te beseffen dat er veel meer slachtoffers zijn dan we denken. Er vindt heel veel verborgen misbruik plaats en daar mogen we onze ogen niet meer voor sluiten.”