Stadjer krijgt twee maanden cel en half jaar voorwaardelijk voor schieten op politie en hulpverlener

nieuws
Foto 112groningen.nl

De man die vorig jaar oktober vanuit een raam van een appartement aan de Soerabajastraat met een omgebouwd alarmpistool richting de politie schoot, heeft daarvoor zeventig dagen celstraf gekregen. De man kreeg daarnaast een voorwaardelijke celstraf van twee jaar opgelegd.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Diverse eenheden van de politie spoedden zich op 27 oktober vorig jaar naar de woning aan de Soerabajastraat. De politie werd gealarmeerd door een verpleegkundige van Lentis, die de man bezocht omdat hij verplicht behandeld moest worden. Daar was de man het niet mee eens en hij bedreigde de begeleidster daarom met een ‘vuurwapen’. Dit bleek achteraf een omgebouwd alarmpistool te zijn.

Agenten troffen de man in eerste instantie aan op straat, maar de Stadjer vluchtte al snel een woning in. De man schoot vervolgens vanuit een raam met ‘projectielen’ op de politie. Agenten van de Dienst Speciale Interventies (DSI) gingen daarop de woning binnen om de man te overmeesteren en te arresteren.

De rechtbank vindt, net als het OM, dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De Stadjer leidt aan chronische psychoses door zijn schizofrenie. “Het gedrag van de verdachte werd veroorzaakt door achterdochtige wanen jegens de ggz, waardoor hij zich bedreigd voelde door de ggz.”

Hoewel de rechter twee maanden celstraf oplegde aan de Stadjer, hoeft hij niet opnieuw de cel in. De onvoorwaardelijke straf voor de man is gelijk aan zijn voorarrest. Wel moet de man verder gaan met zijn behandeling, aldus de rechter. De door de man gehekelde  ‘ggz’ zal hem,  dankzij de actie, dan ook voorlopig nog niet loslaten.