RUG screent aanvragen Chinese onderzoekers nauwlettend

nieuws
Foto: Joris van Tweel. Academiegebouw

Sinds het begin van dit studiejaar controleert de RUG Chinezen die een promotieonderzoek of PHD willen doen. Dit moet voorkomen dat gevoelige informatie bij de Chinese overheid terecht komt.

De universiteit screent hierbij geen individuele personen, maar kijkt naar de Chinese universiteit waar de onderzoeker vandaan komt. Daarbij neemt RUG ook de gevoeligheid van het onderzoeksgebied mee in haar beoordeling.

Het gaat om onderzoekers die een China Scholarship Council (CSC) beurs van de Chinese overheid ontvangen. Onderzoekers met een CSC-beurs moeten een eed van loyaliteit aan de Chinese overheid afleggen. Volgens de RUG is dit niet nieuw. De universiteit laat weten: “Het wordt door veel Chinese promovendi gezien als iets wat er bij hoort en wat verder geen consequenties heeft.”

Toch liggen deze beurzen onder een vergrootglas. Naar aanleiding van Kamervragen kondigde onderwijsminister Robert Dijkgraaf een onderzoek aan. Er wordt gekeken naar de risico’s op het gebied van kennisveiligheid.

In Groningen bestaan al langer twijfels over de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en Chinese universiteiten en organisaties. Zo liet de Hanzehogeschool eerder deze week weten geen nieuwe verbintenis aan te gaan met het Confucius Instituut Groningen. De gemeente Groningen deed vorig jaar herfst hetzelfde.