RUG doet deuren Academiegebouw op slot tijdens protest tegen vermeend politiegeweld bij eerdere ontruiming

Zo’n honderd studenten en docenten togen dinsdagmiddag naar het Broerplein voor een demonstratie. De studenten vragen aandacht voor de afloop van de bezetting van het Academiegebouw van twee weken terug, die volgens de demonstranten onnodig hardhandig werd beëindigd door de politie.

De Rijksuniversiteit Groningen liet maandagmiddag al weten dat een nieuwe bezetting van het Academiegebouw niet toegestaan zou zijn. Een protest buiten de deur vond de universiteit prima, maar de RUG besloot dinsdagmiddag wel om de kat niet op het spek te binden en de deuren van het Academiegebouw daarom op slot te houden.

‘Jouke resign!’

Op het Broerplein ging het protest onverminderd door. Verschillende sprekers namen het woord voor de deuren van het Academiegebouw. De demonstranten riepen onder meer op tot het vertrek van het universiteitsbestuur, omdat ze vinden dat ze gefaald hebben in de kwestie rond de ontslagen RUG-docente Susanne Täuber en de daarop volgende onrust. Ook houden de studenten het universiteitsbestuur verantwoordelijk voor het hardhandig beëindigen van de demonstratie van twee weken terug. Meermaals scandeerden de studenten daarom ‘Jouke resign’, oftewel ‘Jouke, stap op’. De leus was gericht tegen Jouke de Vries, de bestuursvoorzitter van de universiteit.

Actievoerders verwijten universiteit politiegeweld

Het vermeende geweld werd gebruikt door agenten, toen zijn op dinsdag 25 april een bezetting van het Academiegebouw beëindigden. De studenten weigerden te vertrekken, omdat de universiteit oud-docente Täuber niet opnieuw wilde aannemen. Daarop schakelde de RUG de politie in. Toen de studenten ook niet vrijwilliger met de agenten meegingen, grepen agenten in. Daarbij liepen een aantal demonstrerende studenten en medewerkers wat blauwe plekken en schrammetjes op.