Gemeente wil minder daghoreca, ten gunste van lokale ondernemers

De gemeente wil een halt toeroepen aan de ongebreidelde groei aan daghoreca, zoals koffiezaakjes, broodjeszaakjes, juicebars en ijssalons. Ook flitsbezorgdiensten dragen niet bij aan een divers en aantrekkelijk straatbeeld.

Dat concludeert het stadsbestuur in Groningen. In de nieuwe horecavisie mikt het College op het verlenen van vergunningen voor daghoreca en flitssupermarkten. Op die manier willen ze voorkomen dat ze nog meer het straatbeeld domineren.

Een tweede deel van de oplossing moet liggen in het opzetten van een publiek ontwikkelbedrijf. “Daarmee moet de gemeente door de aankoop van vastgoed zelf meer sturen op het aanbod in de binnenstad, tegen redelijke huurprijzen,” aldus raadslid Rico Tjepkema van de PvdA.

Investeerders bepalen in te grote mate de samenstelling van het stadscentrum. Kleine retailondernemers kunnen vaak een huurverhoging niet meer ophoesten. Zo gaat onder meer de kantoorboekhandel Jacobs aan de Brugstraat na 150 jaar sluiten. “Terwijl we juist een bruisende, diverse binnenstad willen in Groningen. Winst gaat weer boven waarde,” aldus Rico Tjepkema.

Het stimuleren van winkelcoöperaties en hulp bij eigen aankoop door huurders met garantiestellingen van de gemeente zou volgens de partijen een mogelijkheid moeten zijn.