Donar geeft in slotfase landskampioenschap weg

sport
Foto: Gerrie van der Boom - FotoKlick Fotografie

Het is Donar maandagmiddag niet gelukt om de achtste landstitel in het basketbal in de wacht te slepen ten koste van ZZ Leiden. De Groningers stonden in de vijfde en beslissende wedstrijd in Leiden bijna de hele wedstrijd voor, maar verloren in de laatste seconde: 82-81.

Donar was in de vijfde wedstrijd lange tijd beter dan de thuisploeg. Het eerste kwart was daarbij het kwart van Clay Mounce. Met drie rake driepunters en in totaal 18 punten was hij verantwoordelijk voor bijna de gehele productie van Donar. In de slotfase gaf Donar op knullige wijze 4 punten weg, waardoor het kwart eindigde bij 14-20.

In het tweede kwart kwam Leiden terug tot 19-22, maar daarna liepen de Groningers snel uit naar 21-31. In dit kwart was vooral Viktor Gaddefors scorend aanwezig met 8 punten. Bij rust was het 28-36.

Ook in het derde kwart was er geen reden voor zorg voor Donar, dat Leiden even liet terugkomen tot 5 punten, maar daarna weer afstand nam. Aan het eind van het kwart was de stand 50-60.

In het laatste kwart scoorde Andrej Magdevski twee driepunters achter elkaar, waardoor het 53-66 werd en coach Doug Bradley van ZZ Leiden zich al binnen twee minuten genoodzaakt zag om een time-out te nemen. Met nog 2:40 op de klok bracht Leon Williams de stand op 61-77 en leek de wedstrijd gespeeld, maar daar dacht Leiden anders over. De ploeg kwam langzaam dichterbij en Luuk van Bree zorgde met drie driepunters achter elkaar in een halve minuut voor 79-81, met nog 45 seconden te spelen. In de zenuwslopende slotfase stortte Donar helemaal in. Luuk van Bree van Leiden zorgde met een vrije worp voor 80-81. In de daaropvolgende aanval van Donar leed Donar balverlies, waarna Viktor Gaddefors met nog minder dan een seconde op de klok een fout maakte op Thomas Rutherford, die beide vrije worpen raakte, waardoor ZZ Leiden landskampioen werd.

Topscorers bij Donar waren Clay Mounce met 24 punten en Viktor Gaddefors met 19 punten. Bij ZZ Leiden was Deion Hammond topscorer met 18 punten.

Het seizoen is nog niet voorbij voor Donar. De ploeg van coach Andrej Stimac stroomt in in de kwartfinale van de BNXT play-offs. Daarin speelt Donar twee wedstrijden tegen het Belgische Hubo Limburg United. De eerste wedstrijd is komende donderdag in Hasselt, de returnwedstrijd in Martiniplaza is zaterdag. De ploeg die over deze twee wedstrijden de meeste punten heeft, gaat door naar de halve finale.