Petitie voor terugkeer Susanne Täuber bij RUG inmiddels vierduizend keer getekend

nieuws
Foto via LinkedIn Susanne Täuber

De petitie waarin het RUG-bestuur wordt opgeroepen om universitair docent Susanne Täuber weer aan te nemen is,  precies binnen een maand nadat hij werd gestart, ruim vierduizend keer getekend.

Op 10 maart kwam de petitie online te staan. Maandagochtend staan er 4.003 handtekeningen onder de petitie, waarvan 3.675 zijn geverifieerd. Met de petitie wordt het bestuur van de Rijksuniversiteit opgeroepen om de ontslagen Täuber weer aan te stellen, dat klachtenprocedures hervormd moeten worden en dat het belangrijk is om bindende bescherming van de academische vrijheid vast te stellen.

Susanne Täuber werkte tot voor kort aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en uitte openlijk kritiek op de sociale veiligheid en promotiemogelijkheden binnen de universiteit. De zaak escaleerde en leidde uiteindelijk tot haar ontslag. Dat vocht de docente vorige maand aan bij de rechtbank, die bevestigde dat de universiteit het contract met de docente mag ontbinden.

Daarop volgden protestacties, waaronder een kortstondige bezetting van het Academiegebouw. Aanhangers van Täuber lieten vorige maand weten zelf ook last te hebben van intimidatie binnen de universiteitsmuren, omdat ze de ontslagen RUG-docente steunen.