Klusjesman die zeker elf mensen heeft opgelicht krijgt taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

De rechtbank Noord-Nederland heeft een klusjesman die zeker elf mensen heeft opgelicht veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

De oplichtingszaken vonden plaats tussen 2018 en 2022. Slachtoffers komen uit Stad, Hoogezand, Bedum en Veendam. Bij alle zaken hebben de gedupeerden een aanbetaling gedaan voor werkzaamheden, maar is het werk nooit uitgevoerd. Het Openbaar Ministerie heeft er voor gekozen om de man te vervolgen omdat hij naast oplichting ook schuldig is aan fraude. Hij maakte namelijk gebruik van een KvK-registratie van een ander bedrijf. Ook zou hij een valse identiteit hebben gebruikt. Daardoor kregen de gedupeerden aanvankelijk geen argwaan omdat de gegevens geen bellen deden rinkelen.

De elf gedupeerden zijn voor zeker een bedrag van 20.000 euro opgelicht. De rechtbank besliste maandag dat de aanbetalingen voor de werkzaamheden terugbetaald moeten worden. De meerkosten die slachtoffers hebben gemaakt worden niet vergoed. Wel krijgt de man een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Dit betekent dat als hij de komende tijd opnieuw in de fout gaat, hij dan drie maanden moet brommen.