Tweetal hoogleraren van de RUG valt in de prijzen

oogochtendshow

De hoogleraren Jingyuan Fu en Merel Keijzer uit Groningen zijn twee van de acht winnaars van de Ammodo Science Award voor wetenschappelijk onderzoek 2023. Ze winnen daarmee beiden een geldbedrag van 350.000 euro voor nieuw onderzoek naar de werking van ons darm-microboom.

Wie doet wat?
Fu doet onderzoek naar de bacteriën in de darmen. Ze heeft ontdekt dat medicijnen een positieve invloed kunnen hebben op de darmbacteriën. Keijzer doet onderzoek naar het leren van een nieuwe taal. Ze heeft ontdekt dat mensen die meertalig zijn gezondere hersenen hebben. Door het wisselen tussen verschillende talen verloopt de veroudering van de hersenen minder snel.

Fu, hoogleraar Systeemgeneeskunde, krijgt de prijs voor haar onderzoek naar het darm-microboom in relatie tot ziekte en gezondheid. De jury bewondert onder meer het onderzoek van Fu naar complexe ziekten als obesitas en hart- en vaatziekten. Zo liet het onderzoek zien dat het darm-microboom, eetgewoonten en genen een grote invloed hebben op onze gezondheid.

De Engelse Taalkundige en tevens hoogleraar Merel Keijzer onderzoekt hoe het leren van een nieuwe taal bijdraagt aan gezond ouder worden. Ze gebruikt daarbij innovatieve en multidisciplinaire onderzoeksmethoden en werkt nauw samen met neurowetenschappers en cognitieve psychologen. Keijzer toonde onder andere aan dat mensen die meertalig zijn, en die deze talen nog steeds actief gebruiken, over het algemeen een beter cognitief functioneren laten zien. Vooral het veelvuldig wisselen tussen verschillende talen lijkt verouderingsprocessen in het brein, zoals mild geheugenverlies, te kunnen compenseren.

Beluister hieronder het interview in de OOG Ochtendshow