Martini Ziekenhuis staakt op 16 maart voor betere cao met zondagsdienst

nieuws

Op donderdag 16 maart draaien medewerkers van het Martini Ziekenhuis in Groningen een zondagsdienst, omdat de werknemers meedoen aan een landelijke stakingsdag voor een betere cao. Dat maakte vakbond FNV donderdagmiddag bekend.

De staking betekent dat alleen de spoedeisende zorg in het Martini Ziekenhuis doorgaat tijdens de actie. De zondagsdienst begint donderdagochtend met een gezamenlijke aftrap en gedurende de dag zijn er diverse activiteiten in het ziekenhuis.

Naast vakbond FNV doen ook medewerkers van CNV, NU’91 en FBZ mee aan de staking. De ziekenhuizen gaan staken, omdat werkgeverskoepel NVZ de cao-eisen van de vakbonden niet heeft geaccepteerd. De ziekenhuiswerknemers willen onder meer een loonsverhoging van 10 procent voor één jaar en 100 euro bruto per maand meer loon. Ook willen de bonden volledige reis- en parkeerkostenvergoeding. Daarnaast willen de bonden een onregelmatigheidstoeslag over het volledige uurloon voor alle salarisgroepen. Ook moeten medewerkers het recht krijgen om onbereikbaar te zijn als ze niet werken.

Het UMCG doet niet mee aan de staking. Haar medewerkers vallen onder een andere cao en dus draait het UMCG een normale werkdag.