Vrijwilligers gezocht voor Matchpoint Sportmaatje: “Mensen met beperking ervaren vaak een drempel”

nieuws
Foto: hansmarkutt via Pixabay

Het UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord en de stichting BEA zoeken vrijwilligers voor Matchpoint Sportmaatje. Met het initiatief moet het voor mensen met een beperking makkelijker worden om te gaan sporten.

“In beweging zijn, en sporten, is leuk en goed voor de gezondheid”, vertelt Anneke Grootoonk van het UMCG. “Veel mensen vinden het ook gezellig om samen te sporten. Voor mensen met een beperking is dit niet anders. Toch ervaart juist deze groep vaak een drempel om daadwerkelijk te gaan sporten. Bijvoorbeeld doordat ze niet zelfstandig op pad kunnen. Om hierin een helpende hand te bieden is Matchpoint Sportmaatje opgericht. Dit heeft als doel om sporters met een lichamelijke beperking in contact te brengen met een vrijwilliger die helpt om het sporten mogelijk te maken. En dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door samen te gaan sporten of door juist voor begeleiding te zorgen zoals vervoer of het helpen bij het omkleden.”

Grootoonk: “Vanuit onze praktijk zien we regelmatig dat mensen na hun revalidatie moeite hebben zelfstandig door te gaan met sporten. Soms is hulp nodig bij het omkleden, of men durft niet alleen op stap te gaan voor een fietstocht of wandeling. Ook kan hulp bij vervoer naar de sportclub nodig zijn. Tijdens de revalidatie zien we hoe belangrijk sporten en bewegen is voor onze patiënten. Deze ervaring gunnen we de sporter met een beperking ook ná de revalidatie. Daarom willen wij de sporter met een lichamelijke beperking helpen een vrijwilliger te vinden die (samen) sporten leuk vindt en graag iemand begeleidt. We zoeken als het ware de perfecte match. Vandaar Matchpoint Sportmaatje.”

Men is op zoek naar vrijwilligers uit de provincies Groningen en Drenthe. Mensen die meer informatie zoeken kunnen terecht op deze website.