Vragen over uitbuiting internationale studenten in horeca en bij fietskoeriers

nieuws
Foto Ids Heij. Glas wijn alcohol

Diverse politieke partijen in Groningen stellen vragen aan het stadsbestuur over de werkomstandigheden van internationale studenten in vooral de horeca en bij fietskoeriers.

De vragen worden gesteld door GroenLinks, SP, D66, Student en Stad, CDA en de PvdA.

Volgens de Universiteitskrant en stadsblog Sikkom zegt twee derde van hen een vorm van uitbuiting te hebben meegemaakt in de huidige of een vorige baan. Het meest genoemd werd onderbetaling, gevolgd door te weinig pauzes, slechte werkomstandigheden en verbale agressie. Ook vindt 27,9 procent dat zij oneerlijk en daarmee discriminerend zijn behandeld.

Volgens de zes partijen worden internationale studenten ook gediscrimineerd op de huizenmarkt in Groningen.

De partijen willen weten of het gemeentebestuur op de hoogte is van deze zaken en wat er aan kan gebeuren, zoals het inzetten het juridisch loket of het meldpunt arbeidsuitbuiting. Ook het verlenen van een bewijs van goed ondernemerschap in de horeca kan volgens de zes partijen een optie zijn.