Universiteit wil graag dat nieuwe rector wederom een vrouw wordt

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

De nieuwe rector van de Rijksuniversiteit Groningen wordt opnieuw een vrouw. Althans als het aan de universiteit zelf ligt. Daarover schrijft de UKrant dinsdag.

Vorig jaar november werd bekend dat de huidige rector, Cisca Wijmenga, dit jaar gaat stoppen als rector. Uit de profielschets voor de nog aan te stellen opvolger blijkt dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een vrouw. De profielschets is onlangs besproken tijdens een commissievergadering. Tijdens die vergadering werd de vraag gesteld waarom diversiteit de leidraad zal zijn en niet kwaliteit. De algemeen directeur van de RUG heeft daarop laten weten dat beide belangrijk zijn, maar dat de universiteit heel graag een divers bestuur wil hebben.

Tijdens de vergadering vroeg men zich ook af waarom diversiteit beperkt blijft tot man of vrouw, terwijl er misschien ook gekeken kan worden naar culturele achtergronden. Alle opmerkingen zijn gedeeld met de raad van toezicht. Binnenkort wordt de vacature voor de nieuwe rector gepubliceerd. De profielschets is voor deze vacature een leidraad.