Cisca Wijmenga stopt volgend jaar als rector magnificus van RUG

nieuws
Foto: Cisca Wijminga, Winner of Spinzo Prize - nwo.nl

Cisca Wijmenga stelt zich niet beschikbaar voor een tweede termijn als rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Persoonlijke omstandigheden zijn volgens Wijmenga de reden om geen tweede termijn aan te gaan.

“Vanwege persoonlijke omstandigheden heb ik, met pijn in mijn hart, de moeilijke beslissing genomen om mij niet beschikbaar te stellen voor een tweede termijn als rector magnificus van deze mooie universiteit”, schrijft Wijmenga over haar besluit. “Tot 1 september 2023 zal ik mijn rol als rector magnificus blijven vervullen met grote inzet en toewijding.”

Zowel de Raad van Toezicht als het College van Bestuur stellen betreurd te zijn dat Wijmenga haar beslissing heeft genomen, maar begrijpen de keuze: “We hebben veel waardering voor de sterke visie van de rector, die zij inzet ten behoeve van de universitaire wereld, binnen en buiten de RUG”, aldus Johan Remkes, voorzitter van de Raad van Toezicht. Bestuursvoorzitter Jouke de Vries vult aan: “Cisca Wijmenga heeft in korte tijd, met veel daadkracht, een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd op de terreinen van onderwijs en onderzoek. Innovatie was daarbij haar uitgangspunt. Daarnaast vervulde zij als rector magnificus de representatieve taken van de universiteit met verve en stijl.”

Wijmenga werd in september 2019 aangesteld als rector magnificus, als opvolger van Elmer Sterken. Daarvoor was Wijmenga al actief binnen de universiteit als hoogleraar genetica. Met haar aanstelling als hoogleraar-directeur werd Wijmenga de eerste vrouwelijke rector magnificus van de RUG.