Treinen Arriva in Groningen rijden vrijdag waarschijnlijk volgens dienstregeling

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De treinen van Arriva in het noorden zullen komende vrijdag waarschijnlijk zo goed als volledig volgens de dienstregeling rijden. Dat betekent dat Groningse treinreizigers waarschijnlijk niet veel zullen merken van de landelijke staking in het stads- en streekvervoer.

Alleen machinisten en stewards van Arriva die bij vakbonden FNV en CNV zijn aangesloten, leggen vrijdag het werk neer in het hele land. Vakbond VVMC staakt ook mee, maar alleen bij enkele standplaatsen in het oosten van het land. Dat betekent waarschijnlijk dat de gevolgen van de staking voor het treinvervoer in het noorden minimaal zullen zijn, want de FNV en CNV-machinisten vormen slechts een klein deel van het totale personeelsbestand van de treinvervoerder.

De personeelsleden van Arriva uit Noord-Nederland die het werk vrijdag wel neerleggen, eisen een betere cao voor het Multimodaal vervoer. Dat is een andere cao dan die van bijvoorbeeld de buschauffeurs of NS-machinisten. De Arriva-machinisten en stewards willen tien procent loonsverhoging en regelingen om de werkdruk te verminderen. De onderhandelingen lijken echter muurvast te zitten, want VVMC-voorzitter Wim Eilert laat donderdagmiddag weten dat Arriva niet meer met de vakbond wil praten.

Naast een (klein) deel van het noordelijke Arriva-personeel leggen ook de buschauffeurs van Qbuzz vrijdag het werk neer. Vakbonden FNV en CNV hebben hun leden opgeroepen om te staken. Welke gevolgen dit heeft voor reizigers, is nog niet duidelijk. Qbuzz laat weten nog niet te kunnen zeggen hoeveel bussen gaan uitvallen, maar adviseert reizigers wel om alternatief vervoer te zoeken. Tijdens voorgaande stakingsdagen viel tussen de vijftig en vijvenzestig procent van alle bussen uit.

De treinen van NS rijden vrijdag gewoon volgens de dienstregeling. Hier staken de machinisten en stewards niet.