Tiktok Tammo in het theater met liedjes van Ede Staal

oogochtendshow
Bron: Dagblad van het Noorden, Fotograaf: Duncan Wijting

Het typetje Tiktok Tammo staat bekend als een rauwe, lompe Groningse influencer. Zijn echte naam is Johannes Peetsma. De liedjes van Ede Staal zijn weemoedig en soms gevoelig. Toch heeft Johannes ervoor gekozen om het werk van Staal te vertolken in een theatershow. 

Voor het grote publiek is deze theatershow een verrassing. Voor Johannes was de stap niet zo groot om het theater in te gaan met de muziek van Staal. “Tiktok Tammo is natuurlijk gek van alles wat Gronings is en daar hoort Staal ook bij. Ik kom uit de muziek, dus ik heb jarenlang opgetreden in bandjes, op festivals en op bruiloften. De muzikale achtergrond was er al.” 

Op reis door de provincie

De theatershow is een combinatie van de sketches van Tiktok Tammo en de liedjes van Ede Staal. “We gaan op reis door de provincie Groningen. Op basis van de plekken waar Staal liedjes over heeft geschreven, vormt zich het verhaal.” Ook Staal had in het verleden af en toe sketches, waaronder korte verhalen bij RTV Noord. Johannes vertelt: “Ik weet niet in hoeverre zijn verhalen gebaseerd waren op zijn eigen ervaringen, maar ik denk dat het een combinatie was van zijn eigen dingen.” Johannes schiet in de verdediging wanneer de vergelijking tussen Tiktok Tammo en Staal wordt gemaakt, maar hij geeft toe: “Er zijn veel dingen uit mijn eigen leven die terugkomen in het typetje Tammo.”

Krachtig en treffend

Johannes was al bekend met de muziek van Staal. Toen hij steeds beter naar zijn muziek begon te luisteren merkte hij dat het hem raakte. “De muziek is melancholisch en zo beschrijvend voor wat voor veel mensen een niet zo’n mooi deel van Groningen kan zijn en daar beschrijft hij precies het mooie van, zoals de haven van Delfzijl. Ik vind het krachtig hoe hij het gewone kan beschrijven en dat raakt dan op zo’n treffende manier.”

Johannes is twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen van de theatershow. De tour is zo goed als uitverkocht, maar zal na de zomer in Drenthe, Friesland en Overijssel doorgaan.

Het interview van Johannes Peetsma in de OOG Ochtendshow is hier te beluisteren: