Situatie Goudlaan nog altijd onveilig: “Het is een soort Gazastrook, waarbij opspattende steentjes gevaarlijk zijn”

nieuws
Foto's via Partij voor de Vrijheid

De situatie in de Goudlaan in de wijk Vinkhuizen is nog altijd onveilig vanwege een slecht wegdek. Een bewoner luidt door middel van een brief aan de burgemeester de noodklok.

In de Goudlaan zijn werkzaamheden uitgevoerd vanwege WarmteStad waarbij er na afloop van deze werkzaamheden tijdelijk asfalt is gelegd: “De werkzaamheden stonden voor november gepland, maar zijn uitgelopen”, schrijft de bewoner in de brief aan de burgemeester. “Nadat men klaar was is er een deel opnieuw geasfalteerd, maar een ander deel is gevuld met zand en steentjes. Dit gedeelte zit vol met gaten en door de losse steentjes zijn al zeker twee auto’s beschadigd geraakt. Zelf heb ik mijn knie verdraaid. Ik stapte uit mijn auto en bleef met mijn voet in een kuil steken, waardoor ik een tijdlang met pijn heb rondgelopen.”

“Het is gevaarlijk om hier te lopen”
De bewoner maakt zich boos: “Ik heb een klacht ingediend. Als er schade is aan auto’s kan er een schadeclaim worden ingediend bij de gemeente. Maar wie legt uiteindelijk dit geld op tafel? Dat is de belastingbetaler.” Volgens de briefschrijver ziet de gemeente Groningen het gevaar niet: “De Goudlaan is achtergelaten als een soort Gazastrook. De opspattende steentjes hebben al voor ellende gezorgd, en kunnen de komende tijd voor nog meer schade en letsel zorgen. Het is gevaarlijk om hier te lopen.” De bewoner vraagt de burgemeester dan ook om een oplossing, waarbij gemeld wordt dat eerder contact niet prettig verlopen. “Het geeft mij het gevoel dat ik een tweederangsburger ben. Als dat zo is, dan wil ik ook graag als tweederangs burger belasting betalen. Waarom kan het niet zoals in de Orionlaan, waar de straat wel normaler begaanbaar is?”

Dennis Ram (PVV): “De timing is ontzettend slecht”
Fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV bracht het onderwerp in januari al op tafel: “Aanvankelijk reageerde WarmteStad heel laconiek en ik was daarom blij dat de wethouder wel serieus reageerde. De wethouder heeft uitgelegd dat het tijdelijke asfalt op termijn vervangen wordt door een reguliere laag. Dat dit nog niet is gebeurd heeft te maken met de weersomstandigheden. Afgelopen week heeft het gevroren, en dan kun je zulke werkzaamheden niet uitvoeren. En dan concludeer ik wel dat de timing ontzettend slecht is geweest. Ik vraag me af of dan niemand van tevoren kan bedenken dat het misschien niet zo slim is om zulke werkzaamheden in de winter te plannen. Stel dat je hier nu een winter had gehad zoals ze die in Noord-Amerika beleven. Zoiets kan gebeuren.”

“Het had allemaal voorkomen kunnen worden”
Ram maakt zich ook zorgen over de toekomst. “Dit is niet het laatste project. In 2030 is de wijk waar ik woon aan de beurt om WarmteStad aan te leggen. Daarmee geef ik aan dat er de komende jaren nog veel gaat gebeuren. Als we dan om de haverklap zulke situaties zullen gaan zien, dan maak ik mij ernstig zorgen. En ik snap de frustratie ook bij deze meneer. Maar of WarmteStad draait op voor de schade aan auto’s, of de gemeente betaalt het via de OZB-belasting. Daarbij moet ik wel zeggen dat het lastig is om de juiste website te vinden waar je de schade kunt claimen. Dus ja, dit is vervelend, en het had allemaal voorkomen kunnen worden.”

Goudlaan wordt begin maart geasfalteerd
De gemeente geeft aan dat er in de Goudlaan nog werkzaamheden zullen plaatsvinden. Het gaat om rioolwerkzaamheden. De verwachting is dat begin maart geasfalteerd kan gaan worden, waarbij een reguliere laag zal worden aangebracht. Wel wordt aangegeven dat het afhankelijk is van de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van de aannemer.

Verslaggever Johannes Rienks maakte in januari een reportage over het onderwerp: