Nieuwe acties in OV dreigen: ‘Staken brengt ons niet aan tafel’.

nieuws
Foto: Andor Heij

Er komen volgende week waarschijnlijk weer acties in het openbaar vervoer. De werkgevers (VWOV) gaan niet in op de eisen van de vakbonden FNV en CNV.

De FNV eist 17 procent loonsverhoging en het CNV 14 procent verspreid over achttien maanden. Daarnaast moet de werkdruk omlaag.

‘Dat geld is er niet. Staken betekent niet dat het geld er ineens toch is’, aldus Fred Kagie voorzitter van de VWOV. De werkgevers bieden een loonsverhoging van acht procent.

Begin deze maand werd er al vijf dagen gestaakt in het streekvervoer voor een betere CAO. De vakbonden hadden de werkgevers een ultimatum gesteld tot en met maandag. Wanneer er dan niet aan de eisen van de bonden was voldaan volgen er vanaf woensdag opnieuw acties.

‘Staken brengt ons niet aan tafel’

“De vakbonden vinden dat we toch over deze eisen in gesprek moeten gaan, onder dreiging en druk van een al aangekondigde staking”, aldus Kagie. “Dat is voor ons geen basis om te praten. Staken brengt ons niet aan tafel”.

Kagie hoopt dat de bonden toch nog afzien van de acties:  “Staken heeft grote impact op reizigers. Ook als veel bussen rijden, maar de jouwe niet sta je enorm te balen. Het beïnvloedt de sfeer in de bedrijven en het imago van de sector. Het kost stakende werknemers geld, het kost de werkgevers geld en het brengt ons niet aan tafel. Dat vakbonden deze koers kiezen, vinden we heel teleurstellend”.

De vakbonden wachten het verstrijken van het ultimatum af en kondigen dan waarschijnlijk nieuwe acties aan.