Groningen staat in mei tien dagen in het teken van kunst en cultuur uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Vier grote Groningse culturele instellingen slaan in mei de handen ineen om de schoonheid te tonen van de diverse culturen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Door het programma ‘MENA is here’ moet een ander beeld ontstaan over de regio.

Naast SPOT, NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni), NNO (Noord Nederlands Orkest) en Forum Groningen hebben ook De Wijk De Wereld, het Prins Claus Conservatorium, Groninger Kerken en de RUG aangehaakt om van 11 t/m 20 mei de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA regio te vieren.

“Als het over de Arabische wereld gaat, dan gaat het vaak over burgeroorlogen en vluchtelingenproblematiek”, aldus Guy Weizman, artistiek directeur NITE. “Intussen krijgen we nauwelijks iets mee van de rijke en diverse cultuur van de MENA-regio; er is zoveel schoonheid, zoveel kunst, er worden zoveel mooie dingen gemaakt. Ook veel nieuwe digitale kunst, elektronische muziek, hiphop. Omdat er zoveel nieuwkomers uit die regio in Nederland zijn, is het superbelangrijk dat we elkaars cultuur begrijpen. We moeten pogingen blijven doen om los te komen van dat eenzijdige beeld en het narratief te veranderen.”

In de tien dagen zijn er meer dan 35 voorstellingen, concerten, films of andere activiteiten te zien in o.a. de Oosterpoort, de Stadsschouwburg, de Machinefabriek en het Forum. Bij de organisatie en invulling van ‘MENA is here’ is een groep ambassadeurs uit Groningen en omgeving betrokken met roots in landen uit de MENA-regio. Zij worden het gezicht van het stadsprogramma.

Het programma is zo goed als af. Op de website van ‘MENA is here’ is te vinden wat er tussen 11 en 20 mei in de stad te doen is.