CDA voorstander van dienstplicht voor Groningse jongeren

Het CDA wil een maatschappelijke dienstplicht invoeren voor jongeren. Partijleider Wopke Hoekstra wil dat jaarlijks zo’n 200.000 jongeren een dienstjaar gaan vervullen. De dienstplicht wordt wél in een nieuw jasje gestoken. 

‘Jongeren mogen zelf kiezen hoe ze het dienstjaar invullen’, vertelt fractievoorzitter Jalt de Haan. Ze zijn niet verplicht om bij Defensie te gaan. Ook ander werk, zoals vrijwilligerswerk in de zorg, behoort tot de mogelijkheden. ‘Een mooie manier om in contact te komen met andere jongeren en te leren hoe het is om iets voor een ander te doen’, aldus de Haan.

Sinds 1997 is het in Nederland niet meer verplicht om in dienst te gaan. De oproepplicht is opgeschort. Een maatschappelijke dienstplicht, waar het CDA voor pleit, is niet geheel nieuw in Groningen.

Zo vond het afgelopen jaar al een kleinschalige pilot plaats, waarbij jongeren zich vrijwillig konden aanmelden. Daar deden een paar honderd jongeren aan mee. Toch ziet De Haan liever dat het omgezet wordt in een verplichting. ‘We zien dat met het huidige vrijblijvende karakter vooral hoogopgeleide jongeren meedoen. Dat is zonde, omdat een maatschappelijke dienstplicht voor iedereen een waardevolle bijdrage kan leveren.’

Op straat is nog niet iedereen overtuigd van de plannen van de partij. Bekijk hier de reportage.

Deel dit artikel: