Aantal bezoekers Groningse musea zit in de lift, maar nog niet op niveau van voor corona

nieuws
Museum Aan de A

Het gaat, na twee zware coronajaren, weer een stuk beter met de musea in Groningen. Het aantal bezoekers nam na de coronaperiode weer flink toe en dat is duidelijk terug te zien in de bezoekerscijfers van het afgelopen jaar. Maar de cijfers van voor corona hebben weinig musea in de gemeente gehaald.

Dat blijkt uit een jaaroverzicht van Erfgoedpartners, een steuninstelling voor beheerders van cultureel erfgoed.

Met ruim 270.000 bezoekers kunnen de Groningse musea een stuk meer tevreden terugkijken op het afgelopen jaar. Koploper in de gemeente was, zoals verwacht, het Groninger Museum met 144.182 bezoekers in 2022.

Opvallende nummer twee qua bezoekers was de Hortus Botanicus in Haren. Erfgoedpartners ziet ook de Hortus als museum. Daarmee is het in de gemeente Groningen het enige ‘museum’ wat haar bezoekersaantal van voor corona ruim overschreed met in totaal 36.000 bezoekers. Ook het Universiteitsmuseum deed het opvallend goed met 20.292 mensen die in 2022 een bezoek brachten. Grootste daler is opnieuw het Groninger Museum, waar vorig jaar ruim de helft minder mensen naartoe kwamen dan in het laatste jaar voor corona (2019).

Volgens Erfgoedpartners is het herstel van de Groninger musea na corona goed verlopen, omdat vrijwel alle musea met het inspelen op de actualiteit een andere weg zijn ingeslagen, naast het maken van aantrekkelijke tentoonstellingen. Erfgoedpartners haalt daarbij de provinciebrede manifestatie Bitterzoet Erfgoed aan als voorbeeld.