Voedselbank ziet aantal klanten in een jaar tijd verdubbelen: “Het einde is niet in zicht”

nieuws
Maria Jongsma, bestuursvoorzitter van de Voedselbank

Het jaar 2023 is inmiddels een week oud. Het is een moment om de balans op te maken. Hoe wordt er teruggekeken op 2022? En wat zijn de verwachtingen voor het nieuwe jaar. Een gesprek met Maria Jongsma van Voedselbank Groningen.

Hoi Maria! Dat we vandaag dit gesprek voeren is eigenlijk ook op een heel goed moment hè?
“Dat kun je zeker zeggen. Gisteren vond onze Nieuwjaarsbijeenkomst plaats. We hebben een leuk moment gehad met al onze vrijwilligers. Vrijwilligers waar we niet zonder kunnen en waar we ontzettend blij mee zijn. En andersom wordt het ook gewaardeerd. Door een leuke dag te organiseren voelen zij zich gewaardeerd. En dat is gewoon heel erg belangrijk.”

Hoe kijken jullie terug op 2022?
“Het was een druk jaar waarin er van alles is gebeurd. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van bijvoorbeeld energie en boodschappen enorm gestegen. En dat heeft bij ons gezorgd voor een verdubbeling van het aantal klanten. Vorig jaar op 1 januari hadden we 438 huishoudens die bij ons klant waren. Op 31 december hadden we 775 huishoudens. Dat is een hele zorgelijke situatie. Een situatie waarbij het einde van de groei ook nog niet in zicht is.”

Voor we naar 2023 gaan: een stijging betekent ook dat er meer producten nodig zijn om iedereen te kunnen helpen …
“Klopt. En dat is gelukt. Ik benoemde al even onze vrijwilligers. Ik wil ook een compliment geven aan alle mensen en instellingen die vorig jaar donaties aan ons hebben geven. Zo hebben we in december een hele goede kerstactie gehad. Dankzij acties op scholen en in kinderopvangcentra zijn er veel producten bij ons binnen gekomen. Maar ook supermarkten en particulieren zijn gul geweest. Daarnaast hebben we ook financiële steun mogen ontvangen doordat mensen geld hebben overgemaakt naar goede doelen. Alles bij elkaar resultaat erin dat ons magazijn op dit moment vol is.”

Dat klinkt heel positief …
“Absoluut. Maar we weten ook dat een magazijn ook weer heel snel leeg kan zijn. Ik reken er op dat we gedurende dit jaar vaker winkelacties zullen moeten organiseren om onze voorraden op peil te houden. We zullen moeten blijven zoeken naar aanvoerkanalen en naar giften, zodat we onze klanten op een goede manier kunnen helpen.”

Tussen de regels door merk ik dat jullie qua toekomst met meer bezig zijn …
“Dat klopt. Ik benoemde al de aantallen: wij hebben het drukker. Dat betekent bijvoorbeeld dat we onze tijdstippen voor uitgifte van producten moeten verlengen. Nu is dat alleen in de ochtend, maar omdat we zoveel klanten hebben zullen we langer open moeten blijven om iedereen te kunnen ontvangen. Dat betekent automatisch dat we ook meer vrijwilligers nodig hebben. Op onze website vind je de vacatures van de mensen die we op dit moment zoeken. Maar meer gezinnen die klant zijn betekent ook dat er meer producten de deur uit gaan. We zijn ons daarom aan het oriënteren om een grotere vrachtwagen aan te schaffen waar we grotere voorraden van zwaarder gewicht mee kunnen vervoeren.”

Het aantal klanten is verdubbeld. Verwacht je dat die groei in 2023 door gaat zetten?
“Ja. Het einde is nog niet in zicht. En dat is heel zorgelijk. Om zoveel mogelijk mensen te bedienen oriënteren we ons ook om uitgiftepunten te openen in Haren en Hoogkerk. Op dinsdag willen we een punt openen in Haren, op de donderdagen in Hoogkerk. En ook intern gebeurt er bij ons van alles. Ons aanmeldcentrum heeft het bijvoorbeeld erg druk, waardoor we meer ruimte vrij moeten maken zodat zij goed hun werk kunnen doen.”

Nu kennen we jou als een bevlogen en gepassioneerde voorzitter. Is het allemaal nog te doen?
“Het is hartstikke druk, maar ik vind het heel fijn om dit te kunnen doen. En wat ik al zei, ik doe dit niet alleen. We kunnen dit doen dankzij al die vrijwilligers. Om een voorbeeld aan te halen. In de week van Kerstmis viel de maandag weg omdat het toen Tweede Kerstdag was. De klanten die op maandag komen moesten naar andere dagen verplaatst worden. En we hebben dat gewoon gedaan. Doordat iedereen wat langer bleef hebben we dat gewoon voor elkaar gebokst. Dat maakt me heel blij. En ik denk dat we met die instelling ook in 2023 heel ver kunnen komen.”